україна місяць

Останні успіхи таких корпорацій як SpaceX і Virgin Galactic змусили Україну відновити свою космічну програму. Недавно наша країна приєдналася до програми польоту на Місяць. Це буде перша космічна місія на супутник Землі за участі України.

 

Політ запланували на весну 2022 року. Його організатором є британська компанія Spacebit. Павло Танасюк, який водночас є засновником та виконавчим директором компанії, розповів, що для його компанії велика честь бути тією командою, завдяки якій Україна вперше у своїй історії візьме участь у подібний місії

 

Він додав, що вартість місії становитиме 1.5 млн доларів. На поверхню Місяця доставлять камери та радіаційні сенсори, які виготовлять українські інженери. Висаджування людей на поверхню супутника не планується. На супутнику Землі буде лише техніка, яка буде проводити наукові дослідження. Основне завдання — вивчення ґрунту, збір даних про магнітне поле та експерименти з технологією по відбору матеріалу. У компанії планують, що обладнання спочатку вивчить територію великого кратера Lacus Mortis, який розташований на ближньому боці Місяця Після виконання цього завдання всі зусилля будуть спрямовані на дослідження темної плями, яку називають Oceanus Procellarum.

 

У той же час засновник компанії наголосив, що місія на Місяць дозволить Україні приєднатися до клубу привілейованих країн, які доставляли вантаж на супутник. Раніше подібне вдалося виконати лише трьом країнам – США, Китаю та Росії. Зібрані в режимі онлайн дані передаватимуться на Землю, а їх вивченням займатимуться наукові товариства України та Великобританії. Попередні три країни, які збирали інформацію з Місяця – США, Китай та Росія – засекретили отримані матеріали.

 

Варто відмітити, що майбутній політ є частиною комерційної програми NASA CLPS (Commercial Lunar Payload Services), яка створена для доставки вантажів на Місяць.

 

Цей політ повинен стати відродженням космічного статусу України. У серпні цього року президент України Володимир Зеленський зустрівся з головою NASA Біллом Нельсоном. Під час бесіди глава держави відзначив зацікавленість Києва в співробітництві з американським космічним агентством. За його словами, вивчення космосу в мирних цілях — це важлива частина американо-українського партнерства. «Україна знову повинна стати космічною державою», — підкреслив Зеленский. Саме на цю галузь буде зроблена ставка у найближчий час.

Від Emmett