pravovyy-status-bettinhu-v-ukrayini

До недавнього часу ставки на спорт в Україні були заборонені. Проте це не заважало гравцям заключати парі у букмекерських конторах. Ніхто особливо це не контролював. Користувачі розміщували ставки на сайтах букмекерів які не були легалізовані у нашій країні. Але все змінилося у 2020 році. 11 серпня цього року був підписаний новий закон, завдяки якому беттінг та азартні ігри в Україні були легалізовані.

З тих пір всі гральні оператори, які отримали відповідну ліцензію, зможуть провадити в нашій Україні цілком законну діяльність. Це стосується не тільки букмекерських контор, але і казино.

Економічні вигоди

Легалізація азартних ігор – важливий крок для детінізації ринку та оздоровлення промисловості. Крім цього, це ще й додаткове джерело коштів для державної скарбниці.

У середині вересня 2021 року перший заступник голови Консультаційно-експертної ради при держрегуляторі КРАЇЛ Борис Баум заявив, що бюджет уже отримав ліцензійні платежі на суму майже 1,2 млрд. грн. «До кінця року у нас буде близько 1,5 млрд. грн, які ми прогнозували раніше. Як бачите, наші прогнози справдилися», – сказав він.

Чи варто очікувати подібного і в наступному році? У проекті держбюджету-2022 закладено суму в 763 мільйони гривень. Їх мають отримати лише від самих ліцензій, які планують видати. Але голова Всеукраїнської ради гемблінгу (UGC) Антон Кучухідзе налаштований набагато оптимістичніше. «Надходження до скарбниці збережуться на рівні 2021 року: ліцензійні платежі будуть на рівні 1,5 млрд грн, а також надходитимуть і податкові платежі від суміжних сфер, — заявив він.

Отримані кошти будуть перерозподілятися між галуззями медицини, спорту, освіти, культури та науки. При цьому кожна друга гривня піде до місцевих бюджетів — туди, де розташовані гральні заклади.

Історія азартних ігор в Україні

Коли Україна стала незалежною країною, спортивні ставки ніяк не регулювалися, відповідно не було і букмекерських контор, які працювали легально. Усі популярні букмекери були зареєстровані в офшорних країнах: Фавбет, Паріматч, Мелбет, Фанспорт, Марафон та інші.

Часи змінюються, а перелічені контори продовжують залишатися одними з топових в Україні і до сьогодні. Проте їхня нелегальна діяльність призводила до того, що держава втрачала величезну кількість коштів, що залишалися в тіні.

Влітку 2020 року було зроблено перший крок до того, щоб легалізувати беттінг в Україні та отримувати до скарбниці багатомільйонні надходження. Влада розробила законопроект «Про державне регулювання діяльності з організації та проведення азартних ігор». І вже у серпні закон почав діяти. Тепер він дозволяє ліцензувати букмекерські контори та контролювати їхню діяльність.

Згідно з новим законом, всі українські букмекери для легальної роботи зобов’язані отримати державну ліцензію КРАЇЛ – Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей. Крім того, вони щорічно мають сплачувати податки у бюджет  у розмірі від 1 мільйона доларів на рік. При цьому виграші гравців податком не обкладаються. Робити ставки у БК зможуть особи, яким виповнився 21 рік. А для підтвердження особистості всі беттори повинні надати відповідні документи адміністрації закладу. 

Перша букмекерська контора України, яка отримала державну ліцензію – «Паріматч». Дозвіл на ведення діяльності в правовому полі становив для неї 180 мільйонів гривень. Ліцензія видана терміном на 5 років.

Від Emmett