Україна кваліфікується на ЧС-2022

прапор україниЗбірна України по футболу все ж зуміла пробитись в плей-офф кваліфікації Чемпіонату Світу – 2022. У вирішальному матчі «синьо-жовті» в гостях перемогли Боснію і Герцеговину (2:0). Забитими м’ячами у складі українців відзначились Олександр Зінченко і Артем Довбик. Завдяки цьому, у своїй відбірковій групі підопічні Олександра Петракова посіли друге місце. Як відомо ця позиція не дозволяє потрапити на Чемпіонат світу напряму, тож тепер Україні доведеться грати стикові матчі.

Шотландія – перша перепона на шляху до Катару

Першим суперником «синьо-жовтих» буде Шотландія. Зустріч відбудеться 24 березня 2022 року на «Хемпден Парк» в Глазго. Це буде третій очний поєдинок цих команд. Раніше вони двічі зустрічались у відборі на чемпіонат Європи – 2008. Тоді у домашньому матчі збірна України у Києві обіграла шотландців з рахунком 2:0, а на виїзді поступилася – 1:3. Ці результати не дуже допомогли обидвом суперникам, так як ні українці, ні шотландці не потрапили на Євро.

Тренер української збірної залишився задоволений жеребом. «Хороше жеребкування для нас. Я благав Бога, щоб не потрапити на Італію та Португалію. Гарні скандинавські команди, я хотів цих суперників… Британські? Так, англійські. Цікаво буде зіграти», — заявив Олександр Петраков.

У фіналі vs. Австрії чи Уельсу

футбольний м'ячЯкщо «синьо-жовтим» вдасться пройти Шотландію, то наступним суперником стане переможець пари Австрія – Уельс. Ці команди зіграють на стадіоні «Кардіфф Сіті», тож невелика перевага буде у «валлійців». Адже вони будуть грати дома. Можливо, саме вони стануть майбутнім суперником команди Олександра Петракова.

Варто відзначити, що у себе вдома Уельс вже двічі обігрував Австрію. В 2013-му «валлійці» святкували перемогу з рахунком 2:1. В 2017 році вони знову завдали поразки австрійцям. На цей раз перемога була мінімальною (1:0).

Найбільший успіх України у фінальних частинах Чемпіонату світу

В фінальній частині Чемпіонату світу українці грали тільки один раз. У 2006 році їм вдалося виграти свою відбіркову групу. Тоді вони залишили позаду себе збірні Данії, Туреччини, Албанії, Грузії і Казахстану. У фінальній частині Мундіалю, який проходив на полях Німеччини, підопічні Олега Блохіна також вийшли з групи завдяки перемогам над командами Саудівської Аравії (4:0) і Тунісу (1:0). Хоча у першому матчі вони зазнали нищівної поразки від Іспанії (0:4).

В ⅛ фіналу «жовто-синім» випала честь зіграти зі швейцарцями. Основний і додатковий час матчу закінчився з рахунком 0:0, а у серії пенальті сильнішими були українці. Влучні удари Артема Мілевського, Олега Гусєва і Сергія Реброва дозволили підопічним Блохіна святкувати успіх.

30 червня 2006 року на «АОЛ Арені» у Гамбурзі команда України зустрілася у матчі 1/4 фіналу зі збірною Італії. На 6-й хвилині Дзамбротта відкрив рахунок, а на 59-й та 69-й хвилинах точними ударами відзначився італійський форвард Лука Тоні, на що українці відповісти не змогли. Матч завершився перемогою майбутніх чемпіонів світу з рахунком 3:0, що означало завершення виступу збірної України на Чемпіонаті світу. Це досягнення поки що залишається найуспішнішим для «синьо-жовтих» у фінальних частинах світової першості. Хтозна, можливо у 2022 році українцям вдасться його перевершити.

Від Emmett